Forums

Nick's glitch/due bill thread (P2698)

Nick's glitch/due bill thread (P2698)

Hi all. I ** love ** my Model S (so much that I wrote a book about it.

But as a new car from a new factory from a new company it isn't perfect. This is a thread for me to keep track of the various glitches, due items and idiosyncrasies of my Model S (P2698, VIN 02298). Please comment if you feel like it, but it's really a place for me to post things and make them visible to TM.

Pearl White Performance with dark wheels, CF trim, and tech package.

Delivered 1/3/13
Initial issues:

  • no parcel shelf delivered 3/20
  • no footwell cover installed 2/10/13
  • rear offside tire wall damaged (looks like the tire was either run when flat, or damaged during install on the rim) replaced 1/25/13
  • passenger side rear seat belt drags part replaced 3/4/13
  • wrong wheel color on car display fixed 1/7/13
  • charge port cover intermittently won't open using touch screen and/or UMC button. Port clicks but does not spring open. fixed 2/10/13
  • was filthy when delivered, including wax pencil marks on windows detailed on 1/10/13
  • delivered with 4.0 software

01/07/13: The wheel color was fixed on a visit to service. Charge port problem could not be recreated during service visit, but subsequently reappeared.
01/10/13: Car was detailed on TM's nickel

Service Manager says they'll replace the tire next time I can go by the service center.

01/13/13: Today while driving the cruise control suddenly stopped working.

Stopped the car, powered it off and back on again and it started working again.

01/24/13: Had SunTek PPFC applied to full front (including lights), hood, front fenders, mirrors, all doors, rear impact areas in front of and behind rear wheels, and a strip below the rear lift gate.
01/25/13: Tesla Dania replaced the damaged tire, and tried to adjust the charge port. They made it worse. Now I can't get it to open except by forcing it.
01/26/13: Car forgot that the Energy widget was supposed to be in the left dash area, and when nav was canceled it showed blank instead.
01/26/13: doing a full range charge for the first time to see what range it shows. May be taking it on a long run in a couple of weeks.
01/29/13: upgraded to 1.19.42 and now have #VINISEMPTY instead of VIN on about screen.
01/30/13: a reboot fixed the VIN empty problem
02/03/13: washed car today and drivers door popped open of its own accord. Emailed Ownership. Charge port still intermittent, but improving.
02/10/13: got my dash cam installed today see this thread. Also had charge port door lubed again - seems OK, finally. Was going to get the rear seatbelt fixed but they hadn't ordered the part. Picked up the footwell cover.
03/04/13: cruise control failed for second time. Sent email to ownership.
03/20/13: parcel shelf delivered
04/03/13: updated to 1.25.40 (4.3)
04/06/13: P85 badge installed at Dania
07/17/13: visit to Dania to fix passenger door handles (reset controller), compressor noise (working as designed) and poor radio signal (could not reproduce); also tire rotation (not necessary)
07/19/13: Spectra Photosync film applied to windows. 75 on front; 35 elsewhere.
07/19/13: 'Car needs service' error. Called TM and they saw errors in the logs - low voltage
07/20/13: 12V battery replaced; DC-DC KET HVIL connectors replaced. Unrelated: rear axle nut and washers replaced.
07/22/13: noticed orange residue below both light clusters.
09/22/13: recurrence of orange staining below light cluster.
11/08/13: Into Dania to install rear cup holders. 5.6 installed (1.45.45). Replaced bolt on front crash structure. Rotated tires and aligned wheels. Received new trunk load floor.
[sometime in December] 5.8 (1.49.24) installed.
12/18/13: 5.8 (1.49.30) installed
12/19/13: Noticed delamination on rear view mirror.
02/11/14: 5.8.7 installed
02/13/14: Noticed a clicking from steering on full lock.
02/14/14: Tesla must be reading these forums. Got a note from Dania service saying there's a know issue and a fix for the clicking.
02/15/14: Steering fixed and mirror replaced at Dania. Both under warranty.
03/12/14: 5.8.8 installed
03/20/14: Front windshield cracked at driver's A-pillar. Insurance claim for replacement; Tesla didn't want to do it under warranty.
03/21/14: New front windshield installed.
04/13/14: Upgraded my dashcam to a BlackVue 550 2 channel (front and rear)
04/21/14: Underbody protection installed. Front rotors replaced (no more squeaking brakes!). 5.9 installed.
06/18/14: Button broke on Key Fob. Got replacement fob/reprogrammed at Dania.
10/16/14: Blew out sidewall on right rear tire; replaced both rears (13,500, 6/32). Center louvre replaced; vanity mirror cover replaced. 1.67.43 installed
11/03/14: New mats and A/C compressor acoustic blanket fitted; 1.67.80 installed.
02/??/15: 6.1 (2.2.115) installed OTA
02/07/15: Unplugged performance body kit installed

Brian H | 27. Februar 2013

Always.

nickjhowe | 28. Februar 2013

Since I bought the car I've had a very deep base rumble sometimes when the car turns on. Is almost painful to the ears. Seems like Kunal on this thread has found the solution...

Kunal | FEBRUARY 28, 2013 NEW
What you hear is the AC compressor vibrating against the plastic tub which is the floor of the front trunk when the compressor starts up. It is fixed by affixing insulating tape between the compressor top and the plastic tub which is the front trunk. The AC compressor is under the tub at the back closer to the front of the battery pack.

I need to get service to check this out...

Brian H | 28. Februar 2013

♪♫ The AC bone's connected to the frunk bone ♫

scriptacus | 01. März 2013

@nickjhowe - can you get the service ID for the seatbelt issue? I briefly stopped by service yesterday and the guy I talked to seemed to think it was more of a design issue and not necessarily fixable (all the cars do it to some extent... we checked at a few in the lot). He did say that if it becomes a problem (fraying, etc...) to let him know and he'd see what they can do. I don't think he was aware of any parts or service ID for it, but if there is one I'd love to make them aware of it and get the issue resolved.

nickjhowe | 01. März 2013

@scriptacus - I just sent a email to my service manager. Will let you know.

nickjhowe | 04. März 2013

Got the part replaced today to fix the dragging rear passenger side seat belt. Below you'll see the part they replaced. The picture on the left shows the old part, plus the new part of the opposite side (which wasn't needed). No idea why the old part had been hacked apart.

Uploaded from Photo Slice

nickjhowe | 04. März 2013

On the way home from the service center my cruise control failed for the second time. Was on I-95 and using the +/- 1mph increments to stay in the traffic flow. Guess it got too many inputs within a certain time frame and got upset. This is exactly what happened the first time it failed a couple of weeks ago.

Untitled

I've sent an email to ownership suggesting that they adjust the thresholds.

nickjhowe | 04. März 2013

@scriptacus - I couldn't get a service bulletin number for the seat belt problem; they said that corporate sends emails directly to the techs with known issues. But you can see from the part there was definitely a problem on my car.

Darmok | 04. März 2013

My now two week old S has developed an issue with the driver's side rear exterior door handle. It will not retract, but remains locked, so the door cannot be opened from the outside. It previously was doing this on the passenger rear side, but only a couple of times right after delivery. Over on TMC some have suggested resetting the mechanism by pulling the appropriate fuses then reinstalling after a few minutes. Any experience here? I emailed ownership, but only last night.

Electron | 04. März 2013

@darmok there are known issues with the door handles. My rear passenger door would extend but not open for a day. Has since come back, but service will replace it Wednesday. I suspect ownership will schedule you for service. I had a two week wait for this and a collection of other (minor) issues.

Darmok | 04. März 2013

Thanks @Electron. Sadly my city won't have a service center for a couple more months, so I might have to wait unless there is a do it yourself solution. It's not a big deal, just a minor nuisance that will ultimately be resolved. Do you know if there is a cost for having a ranger do warranty work in a location without a service center?

Electron | 04. März 2013

@darmok, Tesla Service Plans says it's $100
per visit. Assuming you bought the normal service plan, which isn't available for purchase ;)

jbherman | 04. März 2013

@darmk: If you have the Ranger out, there is a $100 fee. Depending on the service plan you end up purchasing, it may potentially be applied to that future payment upon purchase (per the rumor mill). You should call service and see what your options are. I wouldn't want to have a non-functioning door for 2 months!

Darmok | 04. März 2013

Thanks. Yeah, I know about the $100, but was hopeful that if it's a warranty item perhaps TM waived the charge. I was going to buy the plan with ranger service, then TM's website showed a service center being put here, now there's this door handle issue, and as you say the plan isn't even available. It's like being in Limbo. Hopefully they'll have a fix I can implement on my own. The door isn't totally useless, as it opens from the inside. Hopefully it doesn't happen to the driver's door!

Electron | 04. März 2013

@darmok, they have to have a way to handle out-of-area services calls until plans
and centers are in place. Let us know what they say!

Darmok | 04. März 2013

A way to handle the calls--I see what you did there! ;) I left a VM with service and will certainly let you know. Thanks for the help.

DouglasR | 04. März 2013

I have a slightly different seat belt issue. In order for the rear seat belts to latch, they need to be inserted very deeply into the receptacle, so deep that most of my passengers can't do it. Has anyone had this issue? I'm hoping there is a simple adjustment to fix this, or that it will get better with use.

Longhorn92 | 04. März 2013

Nick, did you ever get a retrofit for the lighted vanity mirrors that GeorgeB promised here (http://www.teslamotorsclub.com/showthread.php/9490-Updated-Interior-Ligh...)? I don't see it on your list of items.

sandman | 04. März 2013

I'd love for my service guy to be wrong, but he said that is not a due bill item and will not be retro-fitted as George B promised.

Longhorn92 | 04. März 2013

Wow, I hope your service guy is wrong as well since GeorgeB was pretty specific...

"You will not see the Lighted Vanity Visor back on the specs page for a little while longer because we are still working on getting the form factor and functionality exactly the way we want it. It will be lighted, it will have a mirror, and it can easily be retrofit into all cars. In fact, we will be encouraging everyone to get the retrofit.

So just to be clear, all cars that get delivered are set up to have reading lights in 2nd row seats and Lighted Vanity Visors. Those that don’t have the latest and greatest when they receive their car can have these items retrofit at no additional cost."

scriptacus | 04. März 2013

@DouglasR - one of my passengers had this issue today. They initially thought the belt fixture was broken, but it turns out it was just hard to latch because of the depth... very annoying.

nickjhowe | 04. März 2013

@Longhorn92 - i'm not holding my breath. I'm trying not to duplicate too many thinks that are on the punch list. I'm actually happy with the current visors; that's why I didn't call it out.

@DouglasR - there is another thread on this over at TMC (maybe here too). Some folks have put short extenders into the seat belt clips. I'll try and find the link and add it to the delivery checklist

scriptacus | 04. März 2013

@nickjhowe - in my case, the leather around the passenger side rear latch doesn't want to stay on the outside edge. Instead it has started looping over the top because the front face is so close to flush with the seats. I'm hoping there's something service can do about this like adjusting the distance the latch protrudes from the seat.

nickjhowe | 04. März 2013

@scriptacus - can you post a picture?

scriptacus | 04. März 2013

https://dl.dropbox.com/u/27585/seatbelt.jpeg

It's almost like the latch is bent out of place... no amount of repositioning will keep it in place. It always goes back to the state you see there.

nickjhowe | 04. März 2013

Thanks. I'd definitely go in to see Service and get them to fix it.

Alex K | 05. März 2013

@nickjhowe | MARCH 4, 2013: On the way home from the service center my cruise control failed for the second time.

I've had it fail similarly about 4-5 times so far. It seems to be when I've been driving a long time (about 2 hours) and then I come to a complete stop. It then fails when I try to resume later on.

nickjhowe | 05. März 2013

Another weird one today - the camera view got locked into the lower half of the screen, and would overlay whatever was supposed to be there.

In the picture below, Nav is on top and Camera below. When I hit the 'swap' button, Nav dropped down under the camera view - you can see it peeking out behind.

A reboot fixed the problem.

Untitled

Electron | 08. März 2013

Hey Nick,

Just got my car back from service where they worked on my seatbelts too. The invoice says they
replaced some internal mechanism or part (I'm guessing what your pics show), and put some clear
tape on the slots. They suck just as bad as before and one will barely retract without help.
How are yours now? My invoice says "working as designed". Hmph.

nickjhowe | 08. März 2013

I think there's a design flaw. They work fine when pulled across the body, but if pulled towards the front of the car they still drag. Try pulling them parallel to th e back of the seat and see if they retract smoothly.

nickjhowe | 07. April 2013

Parcel Shelf delivered 3/20
P85 badge put on at Dania Service Center 4/6

nickjhowe | 13. April 2013

This thread says we are going to get rear mats. Am going to Dania tomorrow for the Florida East Coast meet up - will ask them about availability.

nickjhowe | 14. April 2013

Had a weird issue today. Was at a light and tried to lower the A/C temperature. The display became non-responsive and the A/C started pulsing on and off. Carried on for several minutes before I rebooted the 17" display. Everything was OK after that.

TeslaTap.com | 14. April 2013

Nick - what software version are you on? I've never had anything happen that required a reboot yet (over 3 months). I seem to get the updates a bit later than most and they seem to always have two or three minor versions for each release, so I may be getting the most stable releases. I currently have 4.3 (1.25.45).

bobinfla | 14. April 2013

Nick - Had a similar issue last Wednesday. The A/C pulsed on and off for a couple minutes, then screen went black for maybe 10 seconds (didn't seem like a complete reboot), then came back and everything was fine again, and hasn't happened again since. Running 4.3 (1.25.45). I think the issue was caused by the fact we had a friend in the car with us taking his first ride in a Model S, so naturally she decided to act up then.

nickjhowe | 14. April 2013

Frank - 4.3, 1.25.45

@bobinfla - it was like a process got hung up and the CPU was at 100%. Sounds just like your problem. Didn't leave it long enough to reboot itself - I did the two finger salute.

A/C definitely seems a little flakey with 1.25.45

At the time I had the problem I had a low 3G signal, had just zoomed out the nav and the car was struggling to paint the screen. Wonder if the multi-tasking crapped out in some way.

Davidinkl | 14. April 2013

In my experience the A/C pulsing has happened only when I am demonstrating the maps app and I am zooming in and out a lot. Anybody else?

nickjhowe | 14. April 2013

@Davidinkl - we may be on to something....

Brian H | 14. April 2013

Zoom causes boom? ;p

nickjhowe | 27. April 2013

Another (minor) door problem today, again when I was washing it. The right rear passenger door handle presented, but wouldn't open the door. After the car locked and the handles re-presented it worked OK. Hopefully not a precursor to deeper problems.

Davidinkl | 27. April 2013

@nick
My a/c no longer pulses with the latest software update.

I am having rare issues with the door handles though. same as yours

ginsbergr | 28. April 2013

We had the exact same problem after washing the car with the Left rear door handle presenting itself but not opening. It locked and the re-presented itself and it opened. I thought it was weird and was caused by the washing, but not sure...thinking water got into lock and caused the problem.

Brian H | 28. April 2013

It was trying to get you to clean the inside of the handle.

nickjhowe | 28. April 2013

@Davidinkl - which SW version are you on? 1.31.11? I still have the problem on that version.

JDPink | 29. April 2013

I've been having the same issue with the left rear door handle. Usually it's after I put the car in park, get out and then open the rear door to take my 2 year old out of the car (child locks are not on).

nickjhowe | 07. Mai 2013

Had another door handle glitch a couple of days ago. This time on the front passenger door. Exactly the same as the rear problem - handle presents but won't respond. Locked and unlocked and it started working again.

nickjhowe | 11. Mai 2013

Had ANOTHER "A/C pulsing when map zooming" problem yesterday. Looks like 4.4 definitely hasn't cured it.

nickjhowe | 02. Juni 2013

After three weeks of no problems, my rear passenger door handle failed to respond again yesterday. Time to go to service, I think.

nickjhowe | 07. Juni 2013

Had more problems with the front passenger door handle today. When it first unlocks it won't open, but then after a 'click' from the bottom of the car it starts working.

Got 4.5 (1.33.48) tonight. Wonder if that will make any difference?

ajamison | 07. Juni 2013

Nick - If you do not mind me asking what kind of work do you do? I have wanted to work from home for a while (gas is freaking insane here) and was just curious what job you do that lets you work from home. If this is to personal a question i understand.

Pages